Overstappen van energieleverancier loont. Waar je verwacht dat je als trouwe klant beloond wordt, ligt dat in de energiewereld net wat anders. Hier krijg je geen extra korting als je al jaren de energie afneemt bij dezelfde maatschappij. Sterker nog: consumenten die elk jaar wisselen van energiemaatschappij zijn onderaan de streep het goedkoopste uit. Jaarlijks overstappen kan je honderden euro’s besparen. Het is dus aan te raden om ieder jaar weer naar een nieuwe leverancier over te stappen. In deze blog van energieaanbiedingvergelijken.nl vind je 5 tips bij het vinden van de goedkoopste leverancier.

  1. Voorkom de opzegvergoeding en kijk of overstappen wel echt kan

De belangrijkste tip is om altijd eerst te kijken wanneer je contract afloopt. Stap je namelijk over, terwijl je nog een contract voor bepaalde tijd hebt? Dan krijg je een boete (ook wel opzegvergoeding) voor je kiezen. Deze kan oplopen tot €250. Stap dus pas over als je contract daadwerkelijk afgelopen is.

  1. Kies een contract van 1 jaar

Het loont om elk jaar opnieuw over te stappen van energiemaatschappij. Vaak zijn contracten voor langere periodes (bijvoorbeeld 3 of 5 jaar) wel iets voordeliger. Maar de grote winst in de kortlopende contracten is dat je ieder jaar opnieuw een welkomstbonus krijgt. Om elk jaar weer te profiteren van deze bonus is het dus handig om korte contracten te nemen.

  1. Neem stroom en gas bij dezelfde maatschappij af

Heb je zowel stroom als gas nodig? Kies dan niet 2 afzonderlijke maatschappijen, maar sluit stroom en gas bij dezelfde aanbieder af. Dit bespaart namelijk een hoop geld. Dit wordt ook wel een duel fuel energiepakket genoemd. Daarnaast gelden bepaalde bonussen vaak alleen als je zowel het stroom als gas afneemt.

  1. Probeer het eigen verbruik zo goed mogelijk in te schatten

In de meeste energie vergelijkers kun je precies jouw geschatte verbruik invoeren. Hoe nauwkeuriger je dit invult, des te beter het systeem een vergelijking kan maken. Check dus je meterstanden en houd bij wat je jaarlijks verbruikt.

  1. Profiteer van welkomstkortingen

Vrijwel alle energiemaatschappijen stunten met flinke bonussen, kortingen, cash-back acties of cadeaus als een iPad. Houd de actuele welkomstkortingen goed in de gaten. Let op: je de bonus of korting wordt vaak pas uitgekeerd aan het einde van jouw contracttermijn. Stap dus niet over voor het contract is afgelopen, anders loop je de bonus mis.